Bekijk project
Route
Oorsprong MICA

Ons verhaal

In 2018 stond Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa volop in de schijnwerpers. In die periode ontstond het idee om als volgende stap in de ontwikkeling van de stad en de regio een centrum voor de creatieve industrie te ontwikkelen. Als stimulans voor de werkgelegenheid in die sector, voor ambitieuze young professionals om in de regio aan het werk te gaan en te blijven en voor de creatieve opleidingen om de kwaliteit van het onderwijs door impulsen vanuit het bedrijfsleven te verhogen.

Samenwerking

Het idee werd in 2019 uitgewerkt door NDC mediagroep (nu Mediahuis Noord), NHL Stenden Hogeschool en ROC Friesland College. De drie partijen sloten een samenwerkingsovereenkomst en vormden met twintig partners in de creatieve sector een collectief. Het begin van de vorming van MICA. De Media Innovatie Campus in Leeuwarden.

MICA

MICA is een fysieke locatie in het hart van de stad (in het gebouw waar onder andere Mediahuis Noord gevestigd is), maar bovenal een groeiend netwerk van bedrijven, ervaren professionals, jonge talenten en iedereen die graag professional wil worden in de creatieve industrie. Die brengen wij bij elkaar.

De werkwijze van MICA is gebaseerd op experimenteren. Elke stap in het voortdurende proces van vallen en opstaan is een les. Soms lukt iets niet, soms kom je tot verrassende resultaten. Volgens MICA is dat de manier om het vak te innoveren. We geloven dat iedereen met een open mind, een dosis lef en behoefte aan experimenteren voorop kan lopen in de steeds evoluerende creatieve industrie. Dat faciliteren we.

Connecting creative worlds

Het noorden van Nederland is onze uitvalsbasis. Toch richten we onze blik (veel) verder. Ons netwerk is internationaal en overschrijdt grenzen, zowel online als offline. We durven groot te denken en nodigen iedereen uit om mee te doen. Bij MICA komen creatieve werelden samen. De Media Innovatie Campus is dé creatieve hotspot die ons met elkaar verbindt.

Ontwikkelingen
Ontwikkelingen
Ontwikkelingen

MICA is gevestigd aan de Sixmastraat 15 in Leeuwarden, op vijf minuten loopafstand van het station aan de spoorlijn naar Groningen. Een centrale locatie die deel uitmaakt van het stedenbouwkundige ontwikkelingsplan Spoorzone 2020-2050 van de gemeente Leeuwarden.

Het gebied waarin MICA ontwikkeld wordt, sluit aan bij Wetsus (‘Water Campus’), de Wateralliantie en Hogeschool Van Hall Larenstein. Een gebied waar onderzoek, innovatie en kennisontwikkeling in een nauwe samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen plaatsvindt, maar waar ook studentenhuisvesting gerealiseerd wordt en horeca- en vrijetijdsfaciliteiten ontstaan.

Plannen

De architecten Jacob Borren en Bauke Tuinstra ontwikkelen de plannen voor de verbouw en nieuwbouw van MICA en de omgeving rond het pand. Ze willen een sfeer van openheid, verbinding en ontsluiting in het gebouw en het gebied creëren. Diezelfde openheid die kenmerkend is voor de sfeer binnen het pand, waar bedrijven, van een groot gevestigd mediabedrijf als Mediahuis Noord tot start-ups, en kennisinstellingen met elkaar samenwerken.